Hoe Ruslands aanval op Oekraïne mij deed nadenken over mijn voorrecht en schaamte

Gepubliceerd op 26 februari 2022 om 19:02

Voorrecht uitgelegd in mijn eigen simpele woorden:  Een voorrecht is iets waardoor je een voorsprong hebt in het leven die je niet zelf heb verdient (door had werken). Je kan bevoorrecht zijn doordat je geld of eigendom hebt geërfd. Het kan ook zijn omdat je knap/mooi bent of able bodied bent. Dit zijn maar een paar voorbeelden, er zijn veel manieren waardoor iemand bevoorrecht kan zijn.

 

Het was  07.53 op donderdagochtend toen ik mijn ogen opendeed en Google mij informeerde dat Rusland zijn aanval op Oekraïne was begonnen.Ik zal niet liegen. Ik dacht bij mezelf:

“Dit staat zo ver weg van mijn warme bed en kussen, Gaat dit mij echt aan?"

De werkelijkheid is dat Oekraïne haar hoofdstad 3 uur vliegen is vanuit Nederland. Dus geografisch gezien sta ik verder weg van waar mijn navelstreng is begraven dan van Kiev.

 

Laten we mijn achtergrond even nagaan.

Want daardoor ben ik bevoorrecht op sommige manieren.

 

Ik ben geboren op een kleine eiland genaamd Curaçao, Er wordt nog steeds (foutief) naar verwezen als deel van de Nederlandse Antillen. Dat is niet meer zo. In 2010 is dit kleine stukje paradijs op aarde “onafhankelijk” geworden van hun koloniserende vaderland, Nederland. Deze korte geschiedenisles was even nodig om uit te leggen dat ik een Nederlands paspoort heb. Dit paspoort rangschikt als vierde paspoort in de wereld.

 

Door waar ik vandaan kom ben ik grootgebracht in een welvarend, stabiel land. Een land dat jaarlijks, of het nou regent of de zon schijnt, VRIJHEID viert op 5 mei. Bevrijdingsdag wordt hier elk  jaar weer groots aangepakt. En natuurlijk is en hoort dat zo te zijn! Opdat we nooit vergeten welke wreedheden er in Europa hebben plaatsgevonden (nog maar) 77 jaar geleden.

 

Dit brengt mij terug naar mij mijmering deze week. Mijn egoïstische* gedachte maakte dat ik me enorm schaamde.

Het is niet de eerste keer dat ik zo denk en ruimte schep tussen mezelf en een anders lijden. Ik heb dit eerder meegemaakt toen ik oog in oog stond met hartverscheurende armoede op andere momenten.

 

Misschien is het een manier van omgaan met de moeilijke dingen in het leven door ze op te sluiten in een kamertje in je hoofd en daar even geen aandacht aan te hoeven schenken.

Als je dit bij jezelf herkent. Moet je doen wat je moet doen! Als dit is wat je nodig hebt om de dag door te komen en je (mentale) gezondheid en mentale capaciteit te beschermen, is dat iets tussen jou en … jou!.

 

Ik realiseerde me dat ondanks dat er momenten zijn waarop mijn overactieve brein ruimte nodig heeft, zoals in bovenstaande scenario, ik het voor me zelf niet acceptabel vind als ik ten alle tijden vellig en verscholen blijf door mijn voorrecht.

 

Dus ik vroeg mezelf: Hoe maakt mijn voorrecht mij immuun, sta ik boven of ben ik  daardoor (bewust) verblind voor andermans lijden?

En hoe kom ik dichterbij en kan ik dieper kijken naar wat ik voel? Hoe onderzoek ik meerdere ervaringen en kan ik de harde realiteit van het leven veranderen voor een ander?

 

Het is een proces. Ik ben nog steeds op zoek naar antwoorden.

Het zou zo kunnen zijn dat jij door deze blog gaat nadenken over je eigen voorrecht(ten). Als je goede ideeën hebt over hoe je ze ten goede kan gebruiken, Laat het mij dan weten!

 

*Herinnering:  We kunnen dingen denken zeggen of doen die niet aardig of echt vreselijk zijn en waar we ons voor schamen. EN dan nog ruimte vinden voor pardon en verandering. Want we zijn maar MENS!

 

PS: Niets zeggen voelt niet oprecht naar wat ik echt voel dus.. FUCK Poetin. Ik wens hem het absoluut ABSOLUUT!! Ergste.

 

 

Had je wat aan mijn blog? Laat hieronder een reactie achter en deel de blog met anderen (op social media)!

 

Ik wil je ook vragen om je HIER eigen schildpad te delen met mij.

Reactie plaatsen

Reacties

Nini
2 jaar geleden

Ik moet eerlijk zegen ik hou me er niet bezig in de zin van ik kijk geen nieuws maar ik bid en heb gedoneerd mij kinderen hebben ook ding verkocht voor goeddoel maar ik vind dat het mij niet help om te blijven kijken naar het nieuws . Krijg er stres van.